یبوست یکی از مشکلات شایعی است که در همه سنین دیده میشود، اما ممکن است افراد سالمند بیشتر از جوانان با آن درگیر باشند.
یبوست میتواند باعث شود قهرمان زندگی ما حرکات رودهای کمتر از حد معمولی را تجربه کند و در هنگام دفع مدفوع دچار مشکل باشد. کاهش حرکات رودهای در طول روز برای برخی افراد موجب نگرانی بیش از حد میشود. با این حال، تعداد دفع در افراد مختلف متفاوت است. برخی افراد ممکن است در طول روز دوبار عمل دفع انجام دهند و برخی سه بار در هفته.
پزشکان توصیه میکنند برای آگاهی از ابتلای فرد سالمند به یبوست این سؤالها را از او بپرسیم:
اگر پاسخ یک یا دو پرسش بالا مثبت بود احتمال میرود که قهرمان ما دچار مشکل یبوست باشد.
با آنکه پزشکان هنوز دلیل مشخصی برای ابتلا به یبوست چه در سالمندان و چه در افراد جوان پیدا نکردهاند، این مشکل میتواند مربوط به عواملی مثل رژیم غذایی ناسالم، عدم تحرک یا استفاده طولانی و خودسرانه از قرصهای ملین باشد.
مصرف بیش از حد محصولات پرچرب، لبنیات و تخم مرغ و عدم مصرف منظم مواد غذایی با فیبر بالا مانند میوه، سبزیجات و دانهها (غلات) میتواند قهرمان زندگی ما را دچار یبوست کند. همچنین مصرف شکر و شیرینیجات نیز میتواند منجر به یبوست شود. فرد سالمندی که به تنهایی زندگی میکند ممکن است تمایلی به آشپزی نداشته باشد و از غذاهای حاضری استفاده کند. این نوع غذاها به دلیل کم بودن میزان فیبر زمینهساز ابتلا به یبوست هستند. همچنین ممکن است به دلیل مشکلات دهان و دندان از غذاهای نرم و فرآوری شده استفاده کند که این مواد غذایی نیز فیبر بسیار کمی دارند و در نتیجه منجر به یبوست میشوند.
برنامهی غذایی نامنظم و ناسالم باعث میشود قهرمان ما کمتر احساس تشنگی کند. نوشیدن آب و مایعات نقش مهمی در کاهش ابتلا به یبوست دارند.
بسیاری از سالمندان از ملین به عنوان درمانی برای یبوست استفاده میکنند. استفاده دائم و خودسرانه از ملین منجر به تنبلی روده میشود و باعث اختلال در کار بدن و ایجاد وابستگی میشود. زیادهروی در مصرف قرصهای ملین حتی ممکن است منجر به اسهال شود.
عدم تحرک یا بیتحرکی به دلیل بیماری یا جراحی میتواند قهرمان زندگی ما را دچار یبوست کند. هرچند پزشکان میتوانند برای درمان یبوست مزمن دارو تجویز کنند اما داشتن تحرک بیشتر در صورت امکان بهتر از هر نوع دارودرمانی است.
ممکن است قهرمان ما ترجیح دهد از سرویس بهداشتی در خارج از منزل استفاده نکند. نگه داشتن مدفوع به مدت طولانی میتواند موجب تنبلی روده و یبوست می شود.
یبوست میتواند ناشی از مصرف برخی داروها مثل قرصهای ضد افسردگی، کلسیم، مسکنهای خاص، قرصهای فشار خون و مکملها باشد. همچنین داروهای مصرفی در بیماریهای پارکینسون و فشار خون بالا نیز میتواند از دلایل ابتلا به یبوست در قهرمان زندگی ما باشد.
اگر فکر میکنید قهرمان زندگی شما دچار بیماری یبوست است، پیش از وقوع احتمالی مشکل جدی، حتما با پزشک مشورت کنید و اگر بر اساس نتایج آزمایشات مشکل حادی تشخیص داده نشد با مشورت پزشک روشهای زیر را امتحان کنید:
اگر هیچکدام از روشهای پیشنهادی در درمان یبوست کارساز نبود، برای دارو درمانی و دریافت قرصهای ملین به پزشک مراجعه کنید.
برای مراقبت از قهرمان زندگیتان از عادت غذایی مناسب غافل نشوید.
نظرات کاربران
نسرین عقیلی
مطالب تون رو همه رو خوندم عالی بود
ایزی لایف
نسرین عزیز،
خوشحالیم که مطالب وبسایت براتون مفید بوده.
از همراهیتون ممنونیم